ALERJİLER
Genelde bir zararı olmayan ancak, bağışıklık sistemi tarafından vücuda zararlı olarak algılanan bazı maddelere maruz kalmaktan kaynaklanan belirtilere alerji denir. Bu maddelere karşı bağışıklık sistemi aşırı bir tepki gösterir. Gözlerin kaşınması ve burun akması gibi belirtilere yol açan histamin ve diğer maddelerin salgılanmasını da içeren gereksiz bir savunma başlatır.
Alerjiler bir ya da daha fazla vücut sistematiğini etkiler. En yaygın görülenleri solunum sistemi ( burun, boğaz, ciğerler ) , mide ve bağırsak sistemi, gözler ve cilttir.
Alerjiler genetik olarak çocuğa miras kalmış olabilir; ama aile üyelerinde farklı biçimlerde gözlenebilir. Örnek olarak sizin cilt ile ilgili alerjiniz varsa çocuğunuz da solunumla ilgili olabilir. Çocuklar yetişkinler gibi aynı alerjilere hassastırlar; ama büyüdüklerin bunları atlatabilirler. Alerji belirtileri alerjinin türüne göre değişiklikler gösterebilirler. Ancak belirtiler arasında gözlerin kaşınması, alerjik rinitte ( saman nezlesi ) olduğu gibi burun akması ve tıkanması astım ve geniz akıntıları sayılabilir. Bütün bu belirtiler bazen soğuk algınlığı ile karıştırılabilir.
Çocuğunuzun doktoru bazen sizin gözlemlerinize göre bazen bazı tıbbi testlere dayanarak bir teşhis koyabilir. Alerjinin teşhisi konulduktan sonra alerjiye neden olan şeylerden uzak durulması en iyi tedavi yöntemidir.
Eğer ki bu mümkün değilse doktorunuz alerjik reaksiyonları azaltmak için antihistamin ve ya kortikosteroid ilaçları önerebilir. Böcek ısırmaları ve alerjik rinite karşı olan alerjilerde alerji aşıları da yapılabilir.